Leerroutes

Het einde van een mooie periode is in zicht. Tijd voor iets nieuws! Maar wie ben ik, wat wil ik nou eigenlijk? En wat kan ik? Begrijpelijke vragen die naar boven komen. Geen nood. Scala biedt genoeg mogelijkheden om te kijken wat bij jou past, wat je het beste kan kiezen. Hieronder staan alle leerroutes op een rijtje. Ontdek je wereld!

Basis en kader

Je VMBO-tijd is één grote ontdekkingsreis. Je maakt stappen richting een vervolgopleiding én je krijgt vertrouwen in je mogelijkheden. En mogelijkheden zijn er genoeg op Scala. Voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kent Scala binnen het profiel Dienstverlening & Producten vier leerroutes. Hieronder staat iedere route beschreven:

Ondernemen

Deze opleiding omvat alles wat met het kopen en verkopen van producten te maken heeft. Via een winkel of via webshops. Ook de administratieve werkzaamheden komen aan de orde. Je ontwikkelt klantvriendelijkheid, creativiteit en ondernemerschap. Zijn de volgende beroepen iets voor jou?
administratief medewerker / telefonist / secreteriaal medewerker / assistant accountant / juridisch medewerker / verkoper / afdelingsmanager / filiaalmanager / magazijnmanager / logistiek medewerker / ondernemer detailhandel

Informatie en multimediatechnieken

Communicatie is de manier waarop je je boodschap of informatie aan een ander wil overbrengen. Dit doen we vaak via de computer, waar je dus ook alle ins en outs van leert kennen. Heb je in de onderbouw geproefd van creatieve en artistieke vakken? Of hebben de lessen digitale vaardigheden je interesse gewekt? Dan is dit dé richting voor jou!
medewerker in de grafische wereld / medewerker in de game wereld / webdesigner / fotograaf / beeldbewerker / medewerker op een reclamebureau / netwerkbeheerder / helpdeskmedewerker / programmeur

Kunst en vormgeven

Ben je nieuwsgierig, eigenzinnig en beeldend ingesteld? Dan is kunst en vormgeven iets voor jou! Je maakt een ontdekkingsreis door verschillende culturen, de kunstwereld, toegepaste vormgeving en multimedia. Je krijgt inzicht in de keuze voor kleur en vorm en leert hoe je iets kunt vertellen met behulp van beelden. Deze opleiding bereidt je voor op een beroepsopleiding op het gebied van vormgeven.
decor - of standbouwer / signmaker (beletteraar, lichtreclame) / etaleur/decorateur / grafisch vormgever / docent kunstvakken / (binnenhuis )architect / meubelontwerper / restaurateur / medewerker grafimedia / industrieel ontwerper

Sport, dienstverlening en veiligheid

Binnen deze richting leer je alles over het werken in de wereld van sport, dienstverlening en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het lesgeven aan medeleerlingen, bedenken en uitvoeren van projecten, het ontdekken van de wereld van beveiliging, facilitaire dienstverlening, EHBO, sportlessen en nog veel meer.

Leerlingen stromen na hun VMBO-diploma vaak door naar de volgende richtingen op het MBO: Sport en Bewegen, Defensie, Uniformberoepen, Toerisme en Recreatie, Commerciële Dienstverlening en vergelijkbare opleidingen. Ben je enthousiast, leergierig en sportief aangelegd, dan is dit de richting voor jou!
steward in een voetbalstadion / beveiligingsmedewerker in een bedrijf / toezichthouder in een winkelcentrum / werken in de sportwereld / helpen bij een gymles in het basisonderwijs / medewerker van een camping of een evenementenbureau / grondstewardess

MAVO

Onze Mavo-opleiding is een uitstekende weg boordevol mogelijkheden om door te groeien naar het MBO of naar de Havo. Wij bereiden onze leerlingen samen met hun ouders vanaf het tweede leerjaar voor op het maken van de juiste keuzes. Met onze Mavo begin je goed voorbereid!

De mavo kent ook een wat meer praktijkgericht route: ondernemen. Hier komt ook de route multimedia bij!
Wij bieden onder meer:
  • beroepenoriëntatie
  • beroepenmarkt
  • mentorlessen opleiding & beroep
  • beroep goed bekeken
  • een kijkje op de werkvloer
  • beroepencarrousel.
In de onderbouw (leerjaar 1 + 2) oriënteren onze leerlingen zich op de onderstaande mogelijkheden, waarin in de bovenbouw (leerjaar 3 + 4) examen gedaan kan worden.

Sport

Tijdens de lessen sport maak je kennis met nieuwe sporten of ga je je verdiepen in bekende sporten. Een aantal van deze sporten zijn op Scala zelf en een aantal sporten zijn op een externe locatie.

Theater

Tijdens de lessen theater werk je aan de basis van toneelspelen; de kunst van ‘het doen alsof’. Je leert hoe je leuke en spannende scènes kunt bedenken, je werkt veel samen met andere leerlingen en je leert jezelf beter te presenteren. Theater is natuurlijk vooral doen! Ieder jaar proberen we dus een leuk project buiten school te vinden waar je je talent kan laten zien aan anderen.

Ondernemen

Wil je later werken in een winkel of in de horeca of wil je zelfstandig ondernemer worden? Spreken beroepen zoals verkoper, filiaalmanager of ondernemer detailhandel je aan? Bij dit vak leer je alles over het inkopen en verkopen van producten. Dit gebeurt aan de hand van allerlei praktisch gerichte opdrachten. Ook ga je stage lopen in een door jou gekozen bedrijf.

Kunst & Vormgeven

Heb je gevoel voor beeld en vormgeving, dan kun je met je talent aan de slag bij het bedenken en maken van etalages, lichtreclames, decors, en zeefdrukken. In deze lessen maak je kennis met de nieuwste technieken op het gebied van graveren en beletteren.

Multimedia

Bij deze leerroute leer je allerlei professionele technieken uit het bedrijfsleven. Denk hierbij, onder andere, aan het bewerken van foto’s, het monteren van een video, 3D-printen of programmeren.